Değmez dediğin insan, kalbinin her kıvrımına değer ya; hayatın en falsolu küfürlerinden biridir bu aslında..!

Agustos Pembe 90 Image Banner 468 x 60

2 Ağustos 2007

Iyi ve Kötü

Iyi ve Kötü
Yilmaz Erdogan'dan hayattaki Iyi lerin ve Kötü lerin ortak yasamlarinin çok güzel bir analizi. Mutlaka okuyun...

Biliyorum, çogunuz iyi insanlarsiniz. Bu yüzden hep kötüler kazaniyor zaten. Birçok kötü, hatta alçak tanidim. Çogu neseli insanlardi. Hiçbirinde çekingen bir ruh haline rastlamadim. Kötüler
atak, iyiler pisiriktir, etrafiniza bakin, en heyecan verici, en eglenceli insanlar hep sahtekârlardir. Hepsi paldir küldür konusan, agiz dolusu gülen insanlardir. Çünkü sahtekâr, sempatik olmak zorundadir. Iyinin böyle bir mecburiyeti yoktur. Iyi, sikicidir. Kadinlar iyiler e degil, güvenilmez erkeklere asik olur bu yüzden.

Zaten ask, denen altüst olusla ancak bir üçkâgitçi basa çikabilir. Askin tadini çikaramaz iyiler. Onlar sarilip sessiz bir uzanmayi ask zanneder. Tekdüzedirler. Yavastirlar. Kadinlar da dertlerini onlarla paylasir ama gidip bir güvenilmezle sevisirler. Tutku kötülerin isidir. Sessiz ve efendi bir insan cümlesiyle tanimlanan bir iyilik kolaydir. Sahtekârlik daha zordur, maharet ister. Zeki, hizli ve atak olmalidir.

Enerjiktir. (Tabii kötü kötüler konumuz disindadir. Yani hem, salak hem kötü olmaya çalisanlar için düsünmeye, yazmaya degmez.) üçkâgitçi... Sahtekârin en sempatik, en basarili sekli. Iyi bir hatiptir o. Inandiricidir. Konustugu zaman etrafindaki tüm iyi ve dürüst insanlar agzinin içinde kaybolur. Hem çok iyi fikra anlatir hem hüznün tüm renklerinden haberdardir. Kahkahasinda pirzola tadi, hüznünde bazen ölümün sesi vardir.

Adam basarilidir. Yeteneklidir. Iyilik kolaydir. Kötülük maharet ister. Iyi olmak için, kimseye kötülük yapmamak yeterlidir. Ama kötü olmak için daha çok çalismalisiniz! Iyi, kötü karsisinda güvensiz, enerjisiz, çaresizdir.

Filmlerde bile iyi, kötülesmeden kötünün hakkindan gelemez. Yeminini bozar ve kavgaya girer. Oysa kavga kötünün meslegidir asil. Biz iyi seyirciler perdedeki iyi adamimiz kan döktükçe rahatlariz. Ve iyi kötüyü yendi diye seviniriz. Oysa artik hepimiz kötüyüzdür filmin sonunda. Hatta biz kötü den daha çok insan öldürmüsüzdür.

Bir iyi için en zor olan, kötüye Sen kötüsün demektir. Çünkü iyi, utangaçtir. Hirsiza hirsiz diyemez. Kötünün yerine utanir, sahtekârin yerine yüzü kizarir, hirsizin yerine yerin dibine geçer... Bu sirada kötüler, sahtekârlar, hirsizlar deli gibi eglenmektedir. Çünkü onlarin yerine utanan, sikilan, yerin dibine geçen birçok iyi insan vardir. Seytan bile bazen yorulur kötülük yapmaktan. Ama hayatlarini salt kötülük yapmaya adayanlar asla durmazlar; bunu çok iyi biliyorum. Güzel kiyafetleri, briyantinli saçlari, resmi arabalari, siyah gözlükleri ve korumalari vardir. Ama ruhlari seytandir. Kötünün en büyük avantaji iyideki kahrolasi utanma duygusudur. Bu duygu iyiyi öylesine zayif düsürür ki agzini açip bir kelime söyleyemez. Halbuki öylesine kararli çikmistir ki kötünün karsisina. Herseyi açik açik söyleyecektir. Basina gelecekleri göze almistir!.. Ama olmaz. Yapamaz.

Çünkü iyiler korkaktir.
Çünkü iyiler herkese acir, en çok da kendilerine.
Susmak,
acimak,
utanmak,
korkmak...

Farkinda misiniz ey iyi insanlar, ne kadar sikici seylerle ugrasiyorsunuz! Kötüler kazaninca da sasiriyorsunuz! Tarih boyunca iyiler kazanmasalar da, bir sekilde ayakta kalmayi basardilar. Iyinin yazgisiydi bu. Seytan her zaman saldiracak, yere yikmaya çalisacak, akillari karistiracak ve iktidarina devam etmeye çabalayacakti. Babalarimiz iyi insanlardi ve bize de iyi olmamizi ögütlediler. Biz de iyi insanlariz. Ve çocuklarimiza ayni seyi ögütlüyoruz. Hepimiz kötülerin yaninda çalisiyoruz.

Haydi iyi insanlar!

Haydi sessiz, efendi, sikici, korkak, utangaç ve iyi insanlar! Çalisin!

Kötülerin size ihtiyaci var!

0 Comments: