Değmez dediğin insan, kalbinin her kıvrımına değer ya; hayatın en falsolu küfürlerinden biridir bu aslında..!

Agustos Pembe 90 Image Banner 468 x 60

11 Ağustos 2007

Felsefe


Yunanca "seviyorum, peşinden koşuyorum, arıyorum" anlamına gelen phileo ve "bilgi, bilgelik" anlamına gelen sophia sözcüklerinden türeyen terimin işaret ettiği entelektüel faaliyet ve disiplin.

Buna göre, felsefe Yunanlılar için, "bilgelik sevgisi" ya da "hikmet arayışı" anlamına gelmiştir. Başlangıçtaki bu özgün anlama göre, her türden bilimsel araştırmacıya filozof adı verilmiştir.

Başlangıçtaki söz konusu anlamına rağmen, felsefenin bir tanımını vermek oldukça zordur. Bunun en önemli nedeni, hemen bütün felsefe tanımlarının tartışmalı olmasıdır. Bu ise büyük ölçüde felsefe denen faaliyet ya da disiplini anlamının, veya felsefe anlayışlarının tarihin akışı içinde çağdan çağa, hatta filozoftan filozofa kökten bir biçimde değişmesidir. Örneğin, Platon ve Platoncular için felsefe, empirik gerçekliği değil de, idealar alemini, soyut kendilikler dünyasını betimleyen ve bütün doğruları nihai ilkelerden çıkarsamak suretiyle temellendiren a priori bir disiplindir. Oysa Aristoteles'te felsefe, gerçekliğin daha genel yönlerini betimlediği için, bilimlerin bir devamı olmak durumundadır. Felsefe bilimlerin ya kraliçesi, ya da onların önündeki engelleri ortadan kaldırdığı için, ağır işçisidir.

Ortaçağda dini inançları temellendirmek için, teolojinin hizmetkarı olma görevini üstlenen, başta ilahi gerçeklik ve onun dünya ile olan ilişkisi olmak üzere, yine gerçekliği betimleyen felsefe, empiristlerin, ama özellikle de J. S. Mill ve W. O. Quine gibi radikal empiristlerin gözünde de, diğer bütün disiplinler gibi, gerçekliği betimleyen bir etkinlik olmak durumundadır.

Felsefenin anlamı ve göreviyle ilgili bu mutabakatı bozan filozof, ünlü Kopernik devrimiyle Kant olmuştur. Zira ona göre, felsefenin nesnelerden ziyade, nesneleri bilme tarzımızla meşgul olması gerekir. Başka bir deyişle, Kant, bilimin gerçekliği betimlediği yerde, felsefenin şu ya da bu türden nesnelerle, Platon 'un varoluşunu öne sürdüğü cinsten kendiliklerle uğraşmadığını savunmuştur. Felsefe, bunun yerine dış dünyadaki nesneleri deneyimleyebilmemizin veya bilebilmemizin zorunlu önkoşullarını araştırır.Bir de bunları bir şekilde tamamlayan, bilimin kendine özgü bir teknolojik, kültürel mana kazandığı 19. yüzyılın felsefe konsepsiyonlarından, bilime, bilimlere dayanan bilimsel felsefeyle dünyayı ve insanın dünyadaki yerine ilişkin genel bir görüş, bir dünya görüşü olarak felsefe anlayışından söz edildiğinde, herhalde felsefenin özü itibariyle rasyonel bir eleştirel düşünce, dünyanın genel doğasıyla (metafizik ya da varlık teorisi), dünya ile ilgili inançların mahiyeti ve haklılandırılması (epistemoloji) ve dünyamızdaki eylem tarzımız üzerine sorgulayıcı ve de refleksif bir düşünce etkinliği olduğu söylenebilir.

Buna göre, felsefenin konusu 'nihai ve en yüksek şeyler', genel olarak varlık, bir bütün olarak evrenin kendisini ya da insanın eylemlerini, yaşamını ve yazgısını en temelli bir biçimde etkileyen şeylerdir. Varlığı bir yönüyle ya da belli bir bakımdan ele alan bilimlerden farklı olarak, felsefe, varlığı bir bütün olarak ele aldığı, varlığı varlık olmak bakımından incelediği, olanı betimleyen bilimlerden farklı olarak olması gerekene yöneldiği için, konularına uygun düşen yöntem ya da yöntemleri kullanır.

Buna göre, felsefenin konuları arasında yer alan şeyler, duyuların ya da duyusal kavrayışın çok ötesinde kaldığı için, felsefe duyuları kullanmaktan özenle kaçınır. Felsefe saf düşünceye, refleksiyona dayanır ve a priori bir araştırmadır. Buna göre, felsefe bir kavram analizinden oluşur ya da kavramsal analiz temeli üzerinde yükselir. Öte yandan, felsefe ulaştığı sonuçları kanıtlamak için, belirli ve kesin birtakım işlem ya da yöntemler kullanmaz.

Felsefe bilimle kıyaslandığında, bilimin dünyada yer alan şeyleri betimlerken, felsefenin onları sınıfladığını söylemek gerekir. Bilim bilgi verirken, felsefe bilginin ne olduğunu, neyi ve nasıl bilebileceğimizi araştırır. Öyleyse, felsefe varolan şeylerle ilgili olarak akla dayalı bir açıklama sağlar; bilimlerin ayrı ayrı ele aldığı olgu sınıflarının tümünü birden açıklayacak en genel ilkelere ulaşmaya çalışır. Bu anlamda felsefe, varlığın ilk ilkelerinin bilimidir. Özel bilimlerden kazanılan tüm bilgilerin eleştirisini ve sistematizasyonunu gerçekleştiren en genel bilim, bilimlerin bilimidir. Ve nihayet, felsefe insanın yaşamını, değerlerini ve amaçlarını sorgulayan, bu alanda insan yaşamının ve eylemlerinin kendilerine dayanacağı genel ilkelerin bilgisidir.

Felsefe bir faaliyet, bir düşünce faaliyetidir. İnsanın soru sorabilme yeteneğine dayanır ve bu bağlamda, o belirli türden sorular hakkında belirli bir türden düşünme faaliyetidir. Felsefeyi tüm diğer disiplinlerden ayıran en önemli özelliği, felsefenin bu türden sorular üzerinde düşünürken, mantıksal argüman ya da akıl yürütmeye dayanmasıdır. Buna göre, filozoflar, bu mantıksal akıl yürütmeleri ya kendileri yaratırlar ya da başkalarının akıl yürütmelerini eleştirirler. Filozoflar, aynı zamanda bu akıl yürütmelerin temelinde bulunan kavramları analiz eder ve açıklığa kavuştururlar.

Filozoflar, insan yaşamını ilgilendiren her şey hakkında akıl yürütebilir, her şeyi felsefi bir problem konusu yapabilirler. Filozoflar, örneğin bizim apaçık ve doğru olduklarına inandığımız inançlarımızı sorguya çekerler. Yaşamın anlamını meydana getirdiğini söylediğimiz temel sorular üzerinde dururlar. Dinle, Tanrı'nın varoluşuyla, doğru ve yanlışla, dış dünyanın varoluşuyla, bilginin kaynağı ve sınırlarıyla, bilimle, sanatla ve daha birçok konuyla ilgili sorular üzerinde akıl yürütüp, bu sorulara genel geçer ve nesnel yanıtlar getirmeye çalışırlar.



Felsefe Siteleri Rehberi

Canaktan Web

Felsefe, tarih, iktisat, sosyoloji,devlet ve politika, hukuk, yönetim vb. alanlarda kapsamlı bilgilere ulaşabileceğiniz bir bilgi portalı


Diyalektik

Diyalektik felsefe ve Felsefe Tarihi hakkında bilgiler içeren bir site.



Felsefe Ekibi

Yazılar, dersler, felsefe sözlüğü, filozoflar hakkında bilgiler, akımlar ve tartışmalar.


Felsefem

Felsefe hakkında bilgiler ve akademik çalışmalar içeriyor.


Objektivist

Felsefe'nin bazı alanlarıyla ilgili bilgiler içeriyor.


Felsefe Sohbetleri

İnsan, sevgi ve felsefe üzerine 100 konuda aylık düşünce analiz yazıları.


Felsefeye Yolculuk


Uludağ Üniversitesinin düzenlediği felsefe etkinliği. Felsefe Forumu, Söyleşiler.


Felsefe İnfo


Felsefe kavramı, felsefenin tarihsel gelişimi, Osmanlı'da felsefe, filozoflar ve felsefi ekollere ilişkin bilgilere erişilebilen bir felsefe sitesidir.



Filozof Tripod

Felsefe, Sosyoloji, Tarih, Edebiyat, Din Bilim ve Kültür üzerine yazılar içeren bir site.


Felsefe Kaynak Sitesi


Felsefe ana başlığında çeşitli kategorilerde felsefe makaleleri.


Felsefepedia


Wikipedi tarzında hazırlanmış bir felsefe sitesi




Felsefe Ansiklopedisi

Materyalist Felsefe Ansiklopedisi


Hekartes

Edebiyat ve Felsefe ilişkisini konu alan bir site.


Kutadgubilig

Felsefe-bilim araştırmaları dergisi'nde yayınlanan makalelerin özetlerine ulaşılabiliyor.



Nietzsche

Filozof Nietzsche hakkında ayrıntılı bilgiler içeren bir sayfa.



Felsefe Bölümleri

Türkiye'de ki tüm felsefe bölümleri



Temellica

Filozoflar ve felsefi akımlar hakkında bilgi içeren bir site.


Türkfelsefe

Türk Felsefecilerini biraraya getirmeye çalışan sitede akademik çalışmalara ve elektronik kitaplara ulaşabiliyorsunuz.


Türkiye Felsefe Kurumu

Kurumun çalışmaları ve yayınları yer almaktadır.

Ukala

Kişisel felsefi yazılar içeren bir site.


Varlık Dergisi

Varlık Felsefe Dergisi'nin elektronik sürümünde filozoflar ve Felsefe akımları hakkında bilgiler yer alıyor.


Yaşam Dersleri

Yazarların hayat deneyimlerinden hareket ederek yazdıkları yazılardan oluşan bir site.


Yedibilge

Felsefe Tarihi, Dinler Tarihi ve Siyaset Bilimi hakkında bilgiler içermektedir.


Yeditepe'de Felsefe

Yeditepe Üniversitesi Felsefe Bölümü tarafından yılda bir kez yayınlanan, Türkçe ve İngilizce yazılardan oluşan, hakemli ortak kitap.


Özgür Pencere

Çocuklar için felsefe ve edebiyat, bu doğrultuda yazım dersleri içermektedir.

0 Comments: